Ontvolking van het Zweedse Platteland

Een informatieve animatie(s) video over de leegloop van het Zweedse Platteland

De achtergrond van het project

Zweden heeft een probleem. Het is tegenwoordig bijna onmogelijk om nog goede huisvesting in de steden vinden door de bevolkingsgroei. Tegelijkertijd loopt het platteland steeds verder leeg omdat er geen werk of toekomst is voor de jongeren daar.

Als één van mijn studentenprojecten werkte ik samen met een plattelandsbewoner die dit probleem onderzocht had. Doormiddel van een verder onderzoek en een boek wou hij dit fenomeen in het licht zetten. Om financiering aan te trekken maakte ik een informatieve video die kon worden gebruikt op social media en in zijn Indiegogo campagne.

De informatie video

De teksten in de video beschrijven cijfers en feiten over de leegloop (op het Zweeds). Terwijl de achtergrond en het geluidseffect een meer emotioneel verhaal vertellen. De beelden veranderen van zomer en dag, naar winter en nacht, en eindigen met de lente en de zonsopgang. Het laatste symboliseert de potentie van het platteland en communiceert een hoopvol gevoel.

Video afspelen

De artistieke video

Als een toegift aan dit project maakte ik ook een extra animatie. De leraren vonden dat de eerste video niet voldoende de connectie met “voedsel’ maakte. Het project zelf had wel degelijk een sterke connectie met voedsel. Zweden leunt steeds meer op import van de andere landen, mede omdat er het platteland minder wordt gecultiveerd dan vroegen.

Deze video dient dan ook als een ‘emotionele waarschuwing’ van hoe de leegloop van het platteland grotere gevolgen kan hebben voor de toekomst. Waarschuwing: het is een beetje dramatisch.

Video afspelen

Relevante links

U kunt de video’s vinden op Vimeo:
Sluit Menu
×
×

Winkelmand